Sunday, March 19, 2006

Irish Brown Soda Bread ja Honey Wheat Muffins

Löysin sivuston www.allrecipes.com, josta kokeilin irlantilaisen soodaleivän ja hunajamuffinien ohjeita.

Irish Brown Soda Bread ***

Tätä reseptiä täytyi hieman soveltaa, sillä Suomesta ei helposti löydy ns. leipäjauhoa, joka on käsittääkseni amerikkalainen sekoitus. Myöskään piimää ei kaapistamme löytynyt. Kokojyvävehnäjauhoja minulla ei ollut, joten käytin hiivaleipäjauhoja ja leipäjauhon sijaan sämpyläjauhojen ja vehnäjauhojen seosta. Piimän korvasin laktoosittomalla maidolla ja sitruuna mehulla sivuston ohjeiden mukaan (1 rkl sitruunamehua ja ad 1 cup maitoa). Maito tietysti kokkaroitui, mikä ei menoa haitannut.

Vaivasin taikinaa varmaankin liian kauan, sillä sitä oli hankalaa saada tasaiseksi. Taikinasta tuli varsin sitkeää, joskin lastalla siirrettävää. Leivät olivat uunissa 220'C keskitasolla n. 15 minuuttia, jonka jälkeen minun oli sammutettava uuni ja siirrettävä leivät alemmalle tasolle vielä kymmeneksi minuutiksi.

Tulos: Leivistä tuli aika tiiviitä, mutta maistuvia. Jäähtyneenä päällysteiden kanssa sopii hyvin ruokapöytään ja miksi ei muutenkin. ***

Seuraavalla kerralla: Kokojyvävehnäjauhoja kannattaa ehdottomasti hankkia ja kun nykyisin löytyy laktoositonta piimääkin, niin sitä voisi kokeilla. Leivät kannattaisi leipoa kahdella eri pellillä ja littanampina lyhyemmän aikaa ja/tai matalammassa lämmössä, jotta kypsyvät varmasti läpeensä. Neljä samalla pellillä oli hieman ahdasta. Leipiä voisi maustaa myös esim. juustolla mielialan mukaan.

Honey Wheat Muffins *****


Nämä muffinit olivat hyviä. Kokojyvävehnäjauhoja minulta ei löytynyt, joten käytin hiivaleipäjauhoja, joista korvasin yhden ruokalusikallisen tavallisilla vehnäjauhoilla. Piimän kanssa toimin samoin kuin soodaleivän kohdalla. Pikakaurahiutaleet sopivat ohjeeseen hyvin.

Taikinasta tuli varsin lusikoitavaa, mikä hieman epäilytti. Taikinasta riitti yhdeksään ns. normaalikokoiseen muffiniin. Paistoin osan silikonivuoassa ja osan tukevissa isoissa muffinivuoissa, jotka olin voidellut tehokkaasti. Ajattelin, että silloin taikina ei pääse ryppyjen väliin tarttumaan. Paistoin näitä vain 25 min ohjeen 30 sijaan, mutta ne olisivat voineet olla vielä muutaman minuutin lisää.

Tulos: Muffinit olivat herkullisia. Koostumus oli ihanan kostea, muttei rasvainen. Hunaja maistui juuri sopivasti. Muffinit olivat jälkiruoaksi sopivia, mutta sopivan ruokaisia myös evääksi otettaviksi. Silikonivuoissa paistetut muffinit läsähtivät heti uunista otettaessa, kuten kuvasta näkyy. Paperivuoissa paistetut eivät lasenneet lainkaan. Ne irtosivat myös vuoista kylmänä hyvin, lämpöisenä en kokeillut. *****

Seuraavalla kerralla: Kokojyvävehnäjauhoja voisi kokeilla, mutta hiivaleipäjauhoillakin nämä olivat todella maistuvia. Jauhoja voisi tosin lisätä hiukan. Mustikat tai kuivatut hedelmät tai kaneli ja omenasose tai päärynän palat sopisivat hyvin mausteeksi. Piimää voisi myös kokeilla. Taikina kannattaa ehdottomasti tehdä tuplana, sillä yhdeksän mainiota muffinia katoaa parempiin suihin hetkessä.

Kummatkin reseptit olivat varsin helppoja ja nopeita tehdä. Ainekset vain sekoitettiin keskenään ja paistettiin. Sopii siis aloittelevallekin kokille.

No comments: